Sydafrika rustar för val

I vanliga fall brukar kommunalvalen hållas i maj månad, men är detta år flyttat till augusti. Troligtvis senarelades valet på grund av ett antal skandaler som involverat regeringspartiet African National Congress (ANC) och särskilt president Jacob Zuma.

De är många som krävt Zumas avgång från presidentposten sedan högsta domstolen förklarat att han brytit mot grundlagen och är återbetalningsskyldig för en del av de säkerhetsuppgraderingar som gjorts på hans hus för medel tagna ur statskassan-uppgraderingar som inte hade något med säkerhet att göra. Prominenta ANC-medlemmar och forna frihetskämpar har en efter en uttalat sig om sitt misstycke mot sittande president. Splittringarna inom ANC är ett faktum och Johannesburgsprovinsens ANC-avdelning har krävt Zumas avgång eller disciplinära åtgårder. Största oppositionspartiet Democratic Alliance (DA) vann vidare förra veckan ett rättsfall där de kräver att fler än 700 korruptionsanklagelser från 2009 återigen behandlas av domstol. Den nya domen slår fast att domstolsbeslutet att släppa åtalet mot Zuma år 2009 var “irrationellt”.

Än så länge verkar Zuma dock sitta kvar, men det är illa tider för val för ANC. Därav anledningen till framflyttat valdatum och valafficher som inte pryds av partiets främste man Zuma. Än så länge har inga större valundersökningar gjorts men det är framförallt i storstäderna som ANC förväntas tappa väljare.

EFFDe tre största partierna ANC (62%), DA (22%) och Economic Freedom Fighters (EFF 6%) har alla offentliggjort sina vallöften. ANC hade hoppats på att 100,000 människor skulle fylla läktarna i Port Elisabeths stadion, en metropol de eventuellt kommer förlora, men floppade då stora delar av läktarna gapade tomma. DA fyllde till synes Rand stadion där 30,00 får plats. EFF valde att lansera sina valåtaganden (som de poängterade inte var bara löften) i samma stadium där själva partiet lanserades endast tre år sedan -Orlando stadium i Soweto. Den 40,000 läktarstora stadion var inte tillräcklig stor och lämnade många medlemmar/anhängare utanför.

Agnes Nygren

Afrikagrupperna, Johannesburg

 

Recommended Posts