Skrällar och stunts i sydafrikas kommunalval

ANC, EFF, DAEfter tre dagars rösträkning är nu kommunalvalen i Sydafrika avgjorda. Det blev ett historiskt val då regeringspartiet African National Congress (ANC) för första gången sedan de första fria valen 1994 förlorade 50 procents majoritet i flera av landets urbana områden.

Nationellt sett vann ANC med 53.89 procent, Democratic Alliance (DA) fick 26.92 procent, Economic Freedom Fighters (EFF) fick 8.18 procent och Inkatha Freedom Party (IFP) fick 4.26 procent.

I Tshwane tog DA ledningen med 43.11 procent, före ANC med sina 41.22 procent och EFF med 11.7 procent.

I det ekonomiska högfästet Johannesburg blev ANC partiet med flest röster om 44.55 procent men lyckades inte knipa 50 procents majoritet. DA stannade på 38.37 procent medan EFF säkrade 11.09 procent.

I parlamentsstaden Kapstaden behöll största oppositionspartiet DA makten samtidigt som de gick framåt till 66.61 procent medan de övertog mindre kommuner från ANC i Västra Kapprovinsen.

Men Nelson Mandela Bay representerar kanske den största skrällen i de här valen. Nelson Mandela Bay, namngiven efter ANC-tungviktaren och landsfadern, har historiskt varit ett starkt ANC-fäste och kommer nu ledas av DA som vann 46.71 procent. ANC kammade hem 40.92 procent av rösterna medan EFF nådde 5.12 procent.

ANC som de senaste åren omgärdats av skandaler, korruptionsanklagelser och fastställande att dess ordförande och landets president, Jacob Zuma, brutit mot grundlagen har gjort sitt sämsta val någonsin. Att DA gjort sitt bästa val någonsin bör också ses genom en lins av missförtroende mot ANC. Nykomlingen EFF, som gjorde sina första kommunalval, har inte gått framåt så mycket som de hoppats men de har ändå visat att de är ett parti att räkna med i kommande val.

I flera metropoler är koalitionsförhandlingarna redan igång där EFF är den givna vågmästaren. Det är dock svårt att föreställa sig EFF i koalition med varken ANC eller DA. EFF har under sin tre-åriga existens byggt upp ett varumärke som ANC:s främste nemesis. Samtidigt står de ideologiskt längre ifrån DA och förutom att de båda är parlamentopposition till ANC har de inte mycket gemensamt. EFF:s ordförande Julius Malema har inte uteslutit nyval om koalitionsförhandlingarna misslyckas att ta in några av deras nyckelfrågor, som omfördelning av mark.

Rösträkningens avslutades på ett media-sensationellt vis. När president Zuma intog talarstolen i valvakslokalerna ställde sig en handfull kvinnor mitt emellan presidenten och journaliststyrkan med plakat som sa ”1 av 3”, ”Minns Khwezi” och ”10 år senare”. De stod så tysta tills de blev bortförda av säkerhetsvakter. Deras budskap handlade om presidentens våldtäktsrättegång för tio år sedan. Zuma stod anklagad för våldtäkt mot kvinnan som kallas Khwezi men friades. 1 av 3 syftar till landets enormt höga våldtäktsstatistik som uppskattar att en av tre kvinnor under sin livstid kommer utsättas för våldtäkt. Gruppen har ännu inte släppt pressmeddelande för att förklara sin aktion.

Agnes Nygren, Afrikagrupperna Johannesburg

Recommended Posts