Inför helgens möte

I helgen är det dags för det nationella möte utbrytargruppen från ANC, African National Congress, ska hålla i Johannesburg tillsammans med allmänheten. Det nya partiets namn har fått en del uppmärksamhet under veckan, även om det mest rört sig om rykten.
Ett rykte säger att det nya partiet kommer att heta South African National Congress, SANC, alltså ett namn väldigt likt ANC. ANC motsätter sig naturligtvis detta och kommer inte att acceptera det, eftersom det här handlar om mer än ett namn. Det handlar om vem som anser sig vara det verkliga ANC. Lekota säger ju att han lämnar ANC och startar ett nytt parti för att ANC övergivit sina principer. Därför kommer också det nya partiet att lanseras i Bloemfontein, där ANC en gång “föddes”.
Under veckan har också Thabo Mbeki gjort ett utspel. Han har skrivit ett brev till Jacob Zuma, ANCs ordförande, där han skriver att han varken vill att ANC eller Lekota använder hans namn i förberedelserna inför valet. Han vill inte heller längre vara inblandad i ANCs interna politik. Brevet innehåller också stark kritik mot att ANC kritiserar Lekota och är starkt kritisk till den personkult som nu växer fram kring Zuma.
Det sägs också att Mbeki är på väg att skriva en bok om hur han ser på det nuvarande politiska spelet och att den kommer att publiceras före valet nästa år.

Recommended Posts