Hur röstar du? -Sydafrikanska kommunalvalet 2016

Imorgon, onsdag, håller Sydafrika kommunalval. Om valundersökningarna är att lita på, kommer styrande African National Congress (ANC) för första gången sedan demokratiska val infördes 1994 förlora några av landets mest strategiska kommuner, som Johannesburg, Tshwane och Nelson Mandela Bay. Valkampanjen har kantats av protester och mord på kommunalpolitiker och har framförallt varit interna ANC-stridigheter. I provinsen KwaZulu Natal har hittills 12 ANC kommunalråd dödats.

ANC utmanas framförallt av de två största oppositionspartierna -Democratic Alliance (DA) och Economic Freedom Fighters (EFF). DA med sin första svarte ledare, Mmusi Maimane, lovat ett slut på korruption och bättre samhällsservice. Likaledes har EFF, med sin karismatiske Julius Malema som med sin röda basker för tankarna till Hugo Chavez, vunnit mark i traditionellt ANC starka områden. EFF säger sig värna arbetarklassen genom landreformer och sysselsättning.

Om några timmar öppnar vallokalerna. Vi gav oss ut för att höra hur människor resonerar kring sin demokratiska rättighet.

Khwezi Mchunu

Khwezi Mchunu, 21 år

Khwezi Mchunu menar att han inte tänker vara en hycklare och därför tänker han rösta på ANC.

“Trots korruptionsanklagelser så har ANC gjort mycket för landet. Vi står alla i tacksamhetsskuld till ANC för vår frihet och våra framsteg. Oppositionen vill bara få det att låta som om ANC vore värre än andra partier. Men vilket land i världen är inte korrupt?”

Alexi Fincher

Alexi Fincher, 26 år.

Alexi Fincher tänker rösta på DA.

“DA är de enda clowner som vet vad de gör. Titta på Västra Kapprovinsen (den enda provinsen där DA styr), det är den enda fungerande provinsen i hela landet. Sydafrikansk politik är full av korruption, men DA är mindre korrupta än det styrande partiet och därför röstar jag på dem”.

 

Thabile Nhlapo

Thabile Nhlapo, 34 år.

Valundersökningar förutspår också sjunkande valdeltagande.  En av dem som inte tänker rösta är Thabile Nhlapo.

“Jag röstade för första och sista gången 1994 då vi alla röstade för Mandela. Idag ser jag ingen anledning att rösta -kommer min röst förändra någonting? Politiker berikar sig själva, om inget drastiskt händer så ser jag mig själv inte rösta de närmaste åren.”

 

Mpute Rapahoro

Mpute Rapahoro, 25 år.

Till skillnad från Thabile är Mpute Rapahoro en entusiastisk EFF-anhängare och förstagångsväljare.

“ANC inte uppfyllt sitt löfte, de har glömt ungdomarna och står idag långt ifrån det samhälle de påstår sig representera, EFF kämpar för oss, trots att de bara varit i parlamentet i två år och existerat i tre, har de uppnått en hel del”.

 

Isak Seletisha

Isak Seletisha, 52 år.

Isak Seletisha har svårt för dagens ANC-ledning men kommer trots det fortsätta rösta på regeringspartiet.

“Trots bristerna i den nuvarande ledningen, har ANC fortfarande bra människor i sig. Man måste kunna kämpa för sitt parti och yttra missnöje. Inte lämna partiet och starta ett nytt. Det finns inget som säger att det nya partiet kommer bli annorlunda. (Isak syftar till Malema som tidigare var ordförande i ANC:s ungdomsförbund och som sedemera startade EFF)

Hassan Mao och Agnes Nygren, Afrikagrupperna Johannesburg

 

 

 

Recommended Posts