Dalai Lama, Jacob Zuma, Eskom

Ja, en del hände här i Sydafrika under mina dagar på konferens.
Debatten kring att Dalail Lama inte fick tillträde till Sydafrika späddes ytterligare på när hälsominister Barbara Hogan under ett offentligt möte kritiserade regeringen och sa att hon tyckte att detta var ett exempel på en regering som inte bryr sig om mänskliga rättigheter och att regeringen borde be om ursäkt till den sydafrikanska befolkningen för att ha vägrat Dalai Lama, som också stöttade Sydafrika i kampen mot apartheid, inträde.
Strax därefter gick finansminister Trevor Manuel ut och försvarade regeringens beslut och sa bland annat att sport och politik inte hör ihop. Ett uttalande som fick många, många att studsa högt eftersom det var just vad aparthedregimen sa under 60-, 70- och 80-talen.
Strax därefter gick utrikesminister Nkosazana Dlamini-Zuma ut och sa att ingen har rätt att lägga näsan i blöt i detta ämne, eftersom det är en utrikespolitisk fråga som ska handläggas av utrikesdepartementet och ingen annan. Så var det slut på den debatten, åtminstone för tillfället. Fast regeringen har sagt att de ska läxa upp Hogan på nåt sätt. Man får helt enkelt inte kritisera regeringen offentligt, inte ostraffat i alla fall. Så det lär vi få höra mer om framöver.
Så har åklagarmyndigheten haft möte i dag för att diskutera korruptionsfallet mot Jacob Zuma. Ska man ta upp det den 25 augusti eller ska man lägga ner det? Frågan uppstod i slutet av förra veckan i samband med att det visade sig att man hade fått tag på ett kassettband där före detta president Thabo Mbeki och McCarthy, före detta chefen för Scorpions (myndigheten för ekonomisk brottslighet) haft ett samtal angående Zuma-fallet. Detta skulle i så fall bevisa att Thabo Mbeki skulle ha varit involverad i att Zumaåtalet togs upp igen efter ANCs nationella konferens i Polokwane förra året.
Åklagarmyndigheten skulle ha meddelat sitt beslut idag, men ännu har vi inte hört något. Stryks åtalet innebär det troligen också att African National Congress, ANC, stärker sin position inför det kommande valet den 22 april, eftersom man då vet att Zuma inte kommer att åtalas. Debatten nu handlar därför om huruvida utspelet med kassettbandet är iscensatt av ANC eller ej. (Om du vill läsa mer om Zumas korruptionsfall, klicka på Jacob Zuma i kategorierna här intill.)
Slutligen kommer Eskom, det statliga elbolaget, troligen att begära att få höja elpriset med 34 procent i år. 34 procent! Hur ska det går för alla dem som redan går på knäna i det hårdnande ekonomiska läget?

Recommended Posts