Afrikagrupperna i Angola möter Sveriges handelsminister

Foto: Regeringskansliet

Handelsminister Ewa Björling. Foto: Regeringskansliet

Svenska handelsministern Ewa Björling besöker Luanda mellan den 7:e och 8:e maj för att delta i en konferens om informations- och kommunikationsteknologi (IKT). På ambassadens inbjudan deltar Afrikagrupperna i konferensen.  

“Flera företag gör investeringar i social utveckling i Angola genom till exempel corporate social responsibility-program. Den svenska närvaron växer i landet och det är därför viktigt att vi är med och bevakar utvecklingen.  Vi ser därför fram emot att delta i konferensen”, säger Åsa Göransson, koordinatör för Afrikagrupperna i Angola.

Ewa Björling kommer bland annat träffa de angolanska ministrarna för telekommunikation, energi, kultur samt representanter från det angolanska utrikesminsteriet. Tillsammans med ministern för telekommunikation kommer handelsministern även att öppna själva IKT-konferensen i vilken deltagarna är svenska och angolanska företag, universitet och regeringstjänstemän. Konferensen är en del av UDs strategi att främja svenska IKT-lösningar i Afrika och anordnas av svenska ambassaden i Angola, utrikesdepartementet (UD), Business Sweden, Ericsson och det angolanska ministeriet för teknologi och telekommunikation. Angola är ett av tio länder där Sverige tillsammans med Ericsson har ett samarbete.

Ewa Björlings besök på kontinenten sker i samband med att flertalet svenska ministrar deltar i World Economic Forum (WEF) i Kapstaden i Sydafrika mellan den 9:e till 10:e maj. I fokus för WEF är förutsättningarna för att upprätthålla den starka afrikanska utvecklingen och tillväxten. Det inkluderar diskussioner om hur politiker och näringsliv kan bidra till att stärka de makroekonomiska utsikterna, global handel och regional integration, strukturella reformer, biståndets effekter samt mänskliga rättigheter.

Deltar i forumet gör även Carl Bildt, biståndsminister Gunilla Carlsson, finansminister Anders Borg och EU- och demokratiminister Birgitta Ohlsson.

För uppdaterad information från IKT-konferensen besök svenska ambassadens hemsida.
För mer information om WEF besök regeringens hemsida.

Relaterat

Läs Gabi Björssons, generalsekreterare för Afrikagrupperna, debattinlägg i Dagens Industri om affärspotentialen i Afrika för små och medelstora företag:

Debatt: Gör affärer med Afrika nu (6/5)

Läs även Afrikagruppernas debatt i SvD Opinion med Ewa Björling om handelsavtal (Ekonomiska partnerskapsavtalet, EPA):

EU:s egna intressen har hamnat i fokus (Slutreplik Afrikagrupperna 24/4)
Avtalen kommer att gynna de fattigaste länderna (Replik Ewa Björling 19/4)
Handelsavtal sänker de fattigaste länderna (Afrikagrupperna 13/4)

Recommended Posts