16 dagar av aktivism mot våld mot kvinnor – var med och ta ställning!

Vi kommer att publicera 16 inlägg här på bloggen under 16 dagar mellan den 25 november och den 10 december. Om våld mot kvinnor, om makt och kontroll och hur vi kan stoppa det. Och det bästa av allt, DU kan vara med! Genom att fota din hand med #minkroppminrätt och det röda bandet, är du med i kampanjen.

Gabi Björsson

Gabi Björsson

Afrikagruppernas generalsekreterare Gabi Björsson ställer såklart upp:

– Anledningen att jag är med i kampanjen beror på att jag tror på absolut jämställdhet och våld mot kvinnor är det yttersta kvinnoförtrycket.

16 days of activism against gender violence är en internationell kampanj som vill sätta stopp för våld som riktas mot kvinnor. Och egentligen är det ju helt sjukt att en sådan kampanj måste finnas. Att det ska vara ett ställningstagande att vilja sätta stopp för våld mot kvinnor.

Men tyvärr är det ju ett av världens största folkhälsoproblem. Fortfarande (år 2014!) blir kvinnor våldtagna, misshandl ade och till och med mördade överallt i världen. Bara för att de är kvinnor.

Våldet riktar sig inte bara mot kvinnor. Förtrycket riktas även mot homo-, bi, trans- och queerpersoner. Våld mot och utfrysning av hbtqi-personer är ett globalt problem. På vissa ställen i världen har så kallade ”korrigeringsvåldtäkter” (alltså våldtäkter avsedda att ”vända” personen) blivit ett fenomen. Det verkliga namnet är homofobiska våldtäkter.

Som om det inte vore nog. I en del länder i södra Afrika är våld mot kvinnor tätt sammankopplat med hiv. Till exempel gör våld eller rädsla för våld att kvinnor inte har samma möjlighet att kräva kondom. Påtvingat sex kan också bidra till överföring av hiv på grund av vaginala skador och rivsår till följd av användningen av våld.

Alvin Anthony

Alvin Anthony

Våld mot kvinnor hänger alltså ihop med mängder av andra typer av förtryck. Enligt Alvin Anthony, som jobbar med gräsrotsmobilisering i södra Afrika, går våld mot kvinnor också hand i hand med kapitalism, rasism och växande inkomstskillnader. Därför ställer även han upp i kampanjen.

Och det är just på grund av allt detta som Afrikagrupperna är en del av kampanjen 2014. Vi vill med kampanjen lyfta våld mot kvinnor och kopplingarna till hivspridning.

Kelvin Hazangwi

Kelvin Hazangwi

Även Kelvin Hazangwi, som är chef på organisationen Padare i Zimbabwe deltar i Afrikagruppernas kampanj och säger:

-Vi måste lyfta fram flickor och kvinnor. Och vi måste nå ut till män med vårt budskap. Vi är trötta på män som våldtar kvinnor, vi är trötta på män som slår kvinnor och vi är trötta på män som fortfarande tar ifrån kvinnors rättigheter.
Och visst är det nog nu!

Därför uppmanar vi alla att delta i kampanjen #minkroppminrätt!

 

/ Afrikagruppernas Aktivistgrupp

 

Ta en bild där du skrivit #minkroppminrätt i handflatan och lägg ut på instagram, använd hastags #minkroppminrätt #Afrikagrupperna #16daysofactivism ”Jag står upp för en värld fri från sexuellt våld och hiv”.

 

Recommended Posts