Nytt från södra Afrika och Västsahara

Under de senaste två veckorna har EU:s medlemsländer har gett tillåtelse till att starta förhandlingar om ett nytt olagligt fiskeavtal mellan EU och Marocko. Samtidigt höjs röster mot censur av media i Namibia och för rätten till rättvisa och transparenta rättegångar för journalister i Angola.

Västsahara: EU startar förhandling med Marocko om nytt olagligt fiskeavtal

Europeiska rådet gav i tisdags EU kommissionen tillåtelse att starta förhandlingar med Marocko om ett nytt fiskepartnerskapsavtal som ska inkludera ockuperat västsahariskt vatten. Beskedet kommer bara drygt två månader efter att EU domstolen fastställt att ett sådant avtal strider mot det västsahariska folkets rätt till sina naturresurser. En dom i EU domstolen från december 2016 fastställer vidare att inget handelsavtal mellan EU och Marocko kan inkludera Västsahara utan medgivande från det västsahariska folket. Ett sådant medgivande har inte sökts av varken EU kommissionen eller Europeiska rådet. Front Polisario, som är den av FN erkända representanten för det västsahariska folket, har nu meddelat att juridiska åtgärder kommer att tas inför EU domstolen.

WSRW: EU will broker new fish deal with Morocco, including Western Sahara

WSRW: Polisario will take EU Council to Court over fish deal

Angola: Ifrågasatt rättegång mot journalister

Journalisterna Rafael Marques de Morais, som driver anti-korruptions nyhetssidan Maka Angola, och Mariano Bras Lourenco, korrespondent för tidningen O Crime, står inför rätta för brott mot staten. Den 16 april beslutade angolanska myndigheter att rättegången fortsätter bakom stängda dörrar. Beslutet har fått kritik från bland annat the Committee to Protect Journalists (CPJ), som menar att det strider mot lika behandling inför lagen och lyfter frågan om huruvida staten har något att dölja. Anklagelserna mot journalisterna gäller en artikel som ifrågasätter dåvarande justitiekanslern João Maria deSousa koppling till en fastighetsuppgörelse som publicerades i Maka Angola oktober 2016 och senare även i O Crime. CPJ uppmanar nu angolanska myndigheter att säkerställa en rättvis och transparent rättegång.

CPJ: CPJ concerned with developments in trial against Angolan journalists

Zimbabwe: Regeringen avskedar sjuksköterskor i strejk

Sjuksköterskor i Zimbabwe strejkar sedan en vecka tillbaka i protest mot låga löner och undermåliga arbetsförhållanden. I tisdags annonserade vicepresidenten Constantino Chiwenga ett direktiv om att mer än 16 000 anställda omedelbart ska sägas upp och anklagade sjuksköterskorna för att ha politiska motiv för strejken. I ett uttalande på onsdagskvällen meddelade Zimbabwe Nurses Association (ZiNA) att strejken fortsätter och att dess medlemmar inte tagit emot någon bekräftelse av uppsägningen från uppdragsgivaren Health Services Board.

Al Jazeera: Zimbabwe: Nurses’ strike takes toll on public health service

Namibia: Försök av Namibiska säkerhetstjänsten att censurera media?

Namibia Media Trust anklagade i veckan den namibiska säkerhetstjänsten för att försöka tysta och censurera media i landet. Anklagelsen är ett svar på ett rättsfall som nyligen togs upp av Namibia Central Intelligence Services (NCIS) generaldirektör Philemon Malima mot tidningen The Patriot och dess artikel om misstänkt fall av korruption inom NCIS. NCIS hävdar att artikeln är ett hot mot den nationella säkerheten och att den strider mot  Protection of Information Act från 1982. Namibia Media Trust menar att lagen strider mot landets konstitution och rätten till yttrandefrihet, och därför borde ha avskaffats för länge sedan. De menar även att NCIS använder rättsväsendet för att censurera media och begränsa befolkningens rätt till information.

The Namibian: NMT condemns spy agency for gagging Patriot

Sydafrika: Minnesstund och begravning för Winnie Madikizela-Mandela.

Winnie Madikizela-Mandela hedrades under en stor begravningsceremoni i Soweto, strax utanför Johannesburg lördagen den 14 april. Några dagar tidigare hade även en minnesstund med flera tusen deltagare hållits i Soweto för den framlidna anti-apartheid kämpen. Många deltagare hade klätt sig i det styrande partiet African National Congress färger svart, grönt och guld. Under minnesstunden hedrades hon för sin kamp mot rasdiskriminering, klassamhället och patriarkala strukturer. Vid begravningen riktade hennes dotter Zenani Mandela-Dlamini kritik mot de som isolerat och lett smutskastande kampanjer mot hennes mamma och först efter hennes död tagit tillbaka påståendena. Nuvarande president Ramaphosa hyllade Madikizela-Mandela för hennes motstånd mot patriarkala strukturer och bad om ursäkt för att ha erkänt hennes bidrag till kampen för sent.

CNN: Crowds celebrate Winnie Mandela’s life at Soweto memorial service

BBC: Winnie Mandela: Soweto send-off for anti-apartheid fighter

Recommended Posts