Nytt från södra Afrika

Winnie Madikizela-Mandela har avlidit i sitt hem, efter att ha inspirerat och kämpat för miljontals människors rättigheter genom sitt liv. I Moçambique har transport av bananer förbjudits i ett försök att hindra spridning av Panamasjukan från Filippinerna. Läs mer här om vad som hänt i södra Afrika de senaste veckorna. 

Antiapartheidskämpen Winnie Madikizela-Mandela är död

Den sydafrikanske anti-apartheidkämpen Winnie Madikizela-Mandela har dött efter en tids sjukdom, meddelande hennes personliga assistent i måndags. Madikizela-Mandela var tidigare gift med den sydafrikanske frihetskämpen och expresidenten Nelson Mandela. Hon blev 81 år gammal. Winnie Madikizela-Mandela var en viktig aktör och symbol i kampen mot apartheid, och har precis som sin exman suttit fängslad, anklagad för terrorism i Sydafrika. Under senare år har hennes rykte fläckats juridiskt och politiskt av uppgifter om våldsbrott utförda av hennes privata livvaktsstyrka och hon dömdes till böter som medskyldig till mord. Många samlades utanför hennes hem i Soweto, Johannesburg, då nyheten om hennes bortgång kom för att hylla hennes kamp för rättvisa och jämlikhet. Genom sitt liv har hon inspirerat och kämpat för miljoner Sydafrikaner, och kallas av många för ”Nationens moder”.

Winnie Madikizela-Mandela: Anti-apartheid campaigner dies at 81

Bananförbud i Moçambique
Det moçambikiska ministeriet för jordbruk har förbjudit transporter av bananer från norra provinserna Nampula och Cabo Delgado till övriga provinser i landet, i ett försök att stoppa spridningen av Panamasjukan. En sjukdom som satt sig på bananerna och som orsakas av en jordburen svamp. Sjukdomen anses nästan är omöjlig att utrota och togs till Moçambique från Filippinerna av det Norfund-finansierade och nu nedlaga bananplantaget Matanuska. I två artiklar beskriva dels Norfunds inblandning och hur de tog med sig smittan från Filippinerna till Moçambique, men också Norfunds svar till kritiken.

Another Norfund Fiasco as Matanuska Goes Bust

A Response to ‘Another Norfund Fiasco as Matanuska Goes Bust

Strejk bland läkare i Zimbabwe över

Läkare i Zimbabwe har sedan början av mars strejkat mot låga löner och brist på mediciner. Några avdelningar på stora statligt drivna sjukhus har hållit stängt till följd av strejken som fått stora konsekvenser för patienterna. Nu har, enligt statligt drivna tidningen The Herald, en överenskommelse har nåtts med hälsomyndigheten och läkarna återvänt till sina arbeten. Tidningen rapporterar att ersättningen för jour-arbete setts över och införskaffandet av viktiga mediciner påbörjats. Situationen är nu under uppsikt av Zimbabwe Hospital Doctors Association för att säkerställa att sjukvården i Zimbabwe lever upp till regionala och internationella standarder.

A Month Later, Zimbabwe Doctors Resume Work

Brist på medicin i Angola

Reuters rapporterar att det offentliga hälsovårdssystemet i Angola lider av stora brister på medicin för sjukdomar såsom tuberkulos, HIV, malaria och tillgång till antibiotika. João Lourenço, Angolas nya president sedan 2017 har bland annat utlovat förbättringar av offentlig service som exempelvis hälsovården. Hälsovårdssystemet i landet såg förbättring efter slutet på inbördeskriget 2002 men experter menar att landet inte lyckades utveckla ett pålitligt system för inköp och distribution av medicin, eller utbildning av läkare och sjuksköterskor. Inför 2018 skall regeringen avsätta 4 procent av offentliga medel till hälsovården, jämfört med 4.3 procent 2017. Enligt Reuters menar medicinsk personal att situationen blivit värre sedan Lourenço’s parti tillsattes, på grund av ökad byråkrati och stora förseningar.

Drug shortages cripple Angola’s health service

Recommended Posts