Folkfest med musik och solidaritet i fokus

Under första veckan i augusti samlas människor, musik och kultur från olika delar av världen på Urkultfestivalen i byn Näsåker, omgiven av Ångermanälven och milslång skog. På Urkult står miljö, lokalt engagemang och internationella möten genom musik och kultur i fokus.

Afrikagrupperna deltog för 15:e året i rad på festivalen. Tillsammans med organisationen Emmaus Stockholm fanns 10 engagerade aktivister på plats för att informera om Afrikagruppernas arbete för rätten till mat, mark och fröer i södra Afrika samt för att kampanja för ett fritt Västsahara. Afrikas sista koloni som ockuperats av Marocko de senaste 42 åren.

Speciellt inbjuden av Afrikagrupperna och Emmaus Stockholm var, Salamo Hamad, från de västsahariska flyktinglägren och ungdomsorganisationen NOVA Western Sahara. NOVA kämpar mot Marockos ockupation genom dialog mellan grupper och generationsgränser.

Festivaldeltagarna fick möjlighet att uppleva hur en västsaharisk te-ceremoni går till och höra Salamo berätta om sina egna erfarenheter i lägren, om kampen och väntan på ett fritt Västsahara. För att ytterligare uppmärksamma konflikten och västsahariernas svåra levnadsförhållanden höll Julia Finér från Emmaus Stockholm och Salamo även en föreläsning. Bland annat togs Sveriges och andra EU-länders inblandning i ockupationen upp. Publiken visade stort intresse för att lära sig mer om Västsahara och diskutera möjliga lösningar på situationen. Festivalens sista dag arrangerades ett solidaritetslopp där 40 deltagare gick eller sprang 4.2 km för Västsaharas frihet.

Urklult, AfrikagruppernaFör att öka kunskapen om Afrikagruppernas fokusområde rätten till mat, mark och fröer arrangerades en tipspromenad med 13 kluriga frågor runt om på festivalområdet. Nyfikenheten var stor inför de rätta svaren vilket ledde till många spännande diskussioner om hållbart jordbruk och matsuveränitet i Afrikagruppernas Fairtrade-bod. På festivalens solidaritetstorg, en samlingsplats för civilsamhällesorganisationer fanns Afrikagrupperna även representerade. Där hölls gripande uppläsningar byggda på intervjuer med människor som drabbats av landgrabbing i norra Moçambique.

Publiken informerades också om hur det blir allt vanligare att utländska investerares intressen av mark gynnas på bekostnad av småskaliga bönders rätt till mark och fröer. En trend som lett till att tusentals bönder, särskilt kvinnliga, blivit utan mark och försörjning för att ge plats åt odlingar vars produkter exporteras till andra länder.

Afrikagruppernas och Emmaus Stockholms deltagande på Urkultfestivalen var uppskattat bland många festivaldeltagare och bidrar förhoppningsvis till att vi blir fler i kampen för rätten till mat, mark och fröer och ett fritt Västsahara!

Thea Holmlund
Praktikant på Afrikagruppernas regionala kontor i Johannesburg våren 2017

Recommended Posts