“Årsmötet är särskilt viktigt i år”

Sanna Ström, medlemsansvarig, om varför det är så givande att engagera sig inom Afrikagrupperna och varför en ska komma på årsmötet.

Sanna Ström, medlemsansvarig

Varför ska en gå på årsmötet?

– Årsmötet är medlemmarnas möte. Här har du chans att bestämma riktning för vår organisation. Jag skulle säga att det är särskilt viktigt att komma i år då vi kommer att prata om medlemsinflytande, demokrati och organisationsstruktur. Alltså hur vi organiserar oss för att sätta maximalt tryck för rättvisa och solidaritet. Vad som beslutas på årsmötet är “lag”. Har du en fråga du vill ska lyftas, kom och prata med andra medlemmar och för fram din mening. Särskilt viktigt om du skrivit en motion till mötet är att du och din lokalgrupp kommer och presenterar den för årsmötet. Då blir genomslaget starkt.

Vad är temat på årets årsmöte?

– Temat är demokrati och organisationsstruktur. Årsmötet kommer diskutera medlemmarnas roll och organisationsutveckling samt styrdokument som långtidsplanen och delegationsordning inom Afrikagrupperna. Ett riktigt demokrati möte helt enkelt.

Hur viktigt är medlemmars engagemang i Afrikagrupperna?

– Medlemmar och aktivister är grundvalen i förändringsarbetet i Sverige såväl som i södra Afrika. Gräsrötter är de som driver på och sätter tryck i förändringen. Se på Rättvis vinhandel-kampanjen. I 2010 var Systembolagets officiella bild att allt är frid och fröjd för lantarbetare i Sydafrika, Chile och Argentina. Ett antal dedikerade personer i organisationer och fackförbund i Sydafrika, Chile, Argentina och Sverige har omkullkastat denna bild totalt och utkrävt ansvar av Systembolaget. Genom kampanjen har vi lagt grunden för att Sveriges alkoholmonopol idag har ett avtal med livsmedelsfackets globala organ ’internationella livsmedelsarbetarfederationen (IUF)’. Alltså ett formaliserat åtagande att verka för rätten till organisering och att missförhållanden ska åtgärdas.

– Inslaget ’Bittra Druvor i Uppdrag Granskning  och strejken i 2016, ledd av fackförbundet CSAAWU, på vingårdar som levererade till Systembolaget stärkte trycket ytterligare. Nu har Sveriges regering skärpt avtalet med Systembolaget, med fokus på hållbarhet och mänskliga rättigheter och kampanjen fortsätter att följa upp senast med debattartikel: ”Om hållbarhet ska påverka inköpen – hur ställer sig Systembolaget till att standardlönen för lantarbetarna i Sydafrika knappast räcker till kostnaden för en näringsrik kost?”

Under 2017 skedde flera fantastiska medlemsinitiativ som Västsaharamötet i Göteborg i december. Berätta – hur en går till väga för att anordna en aktivitet?

– Medlemsträffen arrangerades av Göteborgs Afrikagrupp och Västsaharisk Gemenskap i Sverige och blev riktigt lyckad. ”En av de bästa medlemsmöten någonsin” sa en deltagare. Har du en idé du redan vill genomföra? Perfekt, alla medlemmar kan söka pengar från aktivistfonden! Läs aktivistfondens riktlinjer och fyll i ansökningsformuläret. Vill du ha tips på aktiviteter? Den 25e februari springer vi för Västsaharas frihet, häng på vart du än är! Du får också gärna låna diamantutställning, visa filmen 3 stolen cameras om ockuperade Västsahara eller Bitter Grapes om vinindustrin i Sydafrika. Skriv till medlem@afrikagrupperna.se

Och hur gör en om en vill bli medlem i en lokalgrupp?

– Kika först på www.afrikagrupperna.se/lokalgrupper om det finns en lokalgrupp där du bor. Gör det inte det kan du starta en! Mejla medlem@afrikagrupperna.se så hjälper vi dig att börja och nå ut till andra intresserade. Läs mer i stadgarna under punkt 7 om lokalgrupper HÄR.

Kallelse och anmälan till 2018 års årsmöte

Recommended Posts