Tillsammans är vi starka!

Förra helgen samlades civilsamhällesorganisationer, medborgare och företag för att besluta om vilken miljö- och klimatpolitik vi vill se våra folkvalda driva i riksdagen. Under året som gått har 250 motioner lämnats in till riksdagen, de har sedan förberetts i olika utskott för att slutligen gå till allmän röstning. På plats för Afrikagrupperna var Julia Hedberg och Ludwig Bengtsson Sonesson som sammanfattat dagarna.

Julia Hedberg och Ludwig Bengtsson Sonesson representerade Afrikagrupperna under Klimatriksdagen.

Julia Hedberg och Ludwig Bengtsson Sonesson representerade Afrikagrupperna under Klimatriksdagen.

Afrikagrupperna var medförfattare till två av de tolv vinnande motionerna, #91 om en fossilfri finanssektor och #158 om en glokal agroekologisk livsmedelspolitik. Våra allierade i Latinamerikagrupperna fick även igenom en viktig motion om att garantera miljö- och människorättsförsvarares säkerhet och rättigheter. Men spelar det någon roll – förändrar klimatriksdagen samhället?

Afrikagrupperna har tillsammans med andra svenska organisationer drivit kampanjen #schysstapensioner. Efter år av skandaler kring innehav i problematiska gruvbolag, smutsiga kolproducenter och kärnvapenstillverkare har frågan blivit något vi diskuterar vid frukostbordet. I Fores utfrågning av centerpartiets Rickard Nordin gav han ett tydligt besked, de kommer driva linjen att AP-fonderna ska sälja sitt fossila innehav.

Rickard Nordins tweet:

Och när motionerna presenterades för representanter från parterna vid klimatriksdagens avslutningsceremoni sa även Jens Holm från vänsterpartiet att de tänker arbeta för AP-fondernas divestering. Vi är alltså i en situation där representanter från både alliansen och de rödgröna har uttalat stöd för ett förändrat pensionsinnehav – ett stort steg framåt. Att motionerna nu ligger hos riksdagen ger oss en bättre förhandlingsposition inför valet, politikerna har förslaget hos sig, de vet var vi medborgare står – nu måste vi bara ligga på för att garantera en modig implementering. Klimatriksdagen ger oss ett forum där vi kan vara just modiga, ambitiösa och samla kraft. Här föds morgondagens kampanjer och här hittas nya allierade. Här skapas förändring.

Helgen avslutades med ett manifestationståg med slutdestination Sveriges riksdag. Längs Stockholms gator hördes ropen skalla. ”Leave the oil in the soil” och ”we are unstoppable, another world is possible” ekade mellan husen. Kampen fortsätter men den här helgen har visat att tillsammans är vi starka, och en annan värld är möjlig!

Klimatriksdagen 2018. Foto: Erik Garmo

Representanter från alla riksdagens partier närvarade på klimatriksdagen Fotograf: Erik Garmo

Läs mer:
Julia Hedbergs blogginlägg inför Klimatriksdagen: Katastrofen är nära förestående. Men vilka förstör vi klimatet för?
Ta ställning för Schyssta pensioner
Läs mer om AP-fondernas problematiska innehav

Motion 91
Motion 158
Motion 181

Text: Ludwig Bengtsson Sonesson
Foto: Representanter från alla riksdagens partier närvarade på klimatriksdagen Fotograf: Erik Garmo

Recommended Posts