Trump har siktet inställt på kvinnor och flickor

Mindre än 48 timmar efter att miljoner människor demonstrerade för jämställdhet och kvinnors rättigheter över hela världen såg president Trump till att inskränka kvinnors och flickors mänskliga rättigheter globalt.

4 sätt att rädda mammors livNu har Trump återinfört “the global gag rule” som innebär stopp för amerikanskt bistånd till organisationer som jobbar med familjeplanering som inkluderar information om abort. En organisation som tar emot amerikanskt bistånd får nu inte arbeta med abortfrågan överhuvudtaget. Inte ens med egna medel eller med stöd från andra länder. Organisationer och kliniker kommer att tvingas stänga. Resultatet blir dramatiskt minskade resurser inte bara till information om reproduktiv hälsa, utan även minskad tillgång till preventivmedel, sexualitetsundervisning och hivtestning.

Detta handlar om så mycket mer än abortfrågan. Den globala munkaveln påverkar mödrahälsovården och flickors och kvinnors reproduktiva hälsa och rättigheter inskränks i hela världen. Färre flickor och kvinnor kommer att ha tillräcklig kunskap om sina reproduktiva rättigheter. Vi kommer att få se fler oönskade graviditeter och tonårsgraviditeter. Fler flickor och kvinnor kommer att tvingas till osäkra aborter och fler kommer att dö på grund av detta.

Med den globala munkaveln tillbaka blir Sveriges, och andra givares, stöd till organisationer som arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter ännu viktigare. Vi måste gemensamt nå ut till alla de organisationer som fortsätter att kämpa för flickors och kvinnors rätt till sina kroppar.

/Anna Glover, temahandläggare hiv och SRHR

Recommended Posts