Lästips inför sommaren!

Sommaren och sommarsemestern är på ingång och även bloggen ska få lite semester. Men vad passar bättre än att lista några av våra mest lästa blogginlägg från våren så att du har något att läsa i hängmattan, eller i kollektivtrafiken på väg till jobbet?

Vi började året med att tacka av Södertäljes Afrikagrupp
Under 30 år har det hunnits med en mängd aktiviteter. Från ett gediget anti-apartheid arbete under slutet av 80-talet, via klädinsamling, sortering och försäljning till fokus på informationsspridning och påverkansarbete under 2000-talets andra decennium. Under hela denna tid har Södertälje Afrikagrupp arbetat enträget i solidaritet med partnerorganisationer i södra Afrika.
Läs mer om Södertäljes Afrikagrupp i inlägget Envishet kan ta en långt

Kampen mot landgrabbing fortsätter
Under hösten 2017 fortsatte vi seminarieturnen “Who has the right to land?” där sex delegater från Mocambique reste genom Sverige och Norge för att berätta om hur det norska företaget Green Resources storskaliga skogsplanteringar tvingat lokalbefolkningen att flytta i norra Moçambique. I inlägget Landgrabbing i Mocambique – dett har hänt, sammanfattade vi hur det går för bönderna som blivit av med sin mark.
Läs mer om detta i inlägget Landgrabbing i Moçambique – detta har hänt

All you need is love?
“Alla hjärtans dag. En påhittad dag för att tjäna handelns kommersiella syften eller en härlig dag att sprida kärlek? Oavsett vad en tycker om alla hjärtans dag och allt vad den står för så kan det vara på sin plats att prata om kärlek.” Så inleder Anna Glover, temahandläggare för  SRHR och hiv sitt inlägg om vår nyaste partnerorganisation Women´s Leadership Center och samhällets stereotypa bild av kärlek.
Läs inlägget All you need is love?

Hos vem hamnar vinster när internationella aktörer investerar på den afrikanska kontinenten?
När internationella aktörer investerar i Afrika har vinsten en oroväckande tendens att lämna kontinenten. Enligt en rapport från 2017 investeras 162 miljarder dollar i Afrika medan 203 miljarder försvinner genom kryphål i skattelagstiftning, ränta på lån och illegal resursutvinning. Det innebär att Afrika som kontinent förlorar 41 miljarder netto varje år. Det sorgliga är att vi som tjänar på att den Sydafrikanska kolindustrin expanderar, vi svenska medborgare, inte känner effekterna av den. Vi kommer inte andas den förorenade luften från Medupi, ett kolkraftverk under konstruktion med hjälp av världsbanksinvesteringar (som Sverige röstade igenom).
Läs mer om detta i Ludwig Sonessons inlägg The rich profit – the poor suffer

#metoo
#Metoo har stärkt kvinnor världen över, ställt privilegierade män till svars för sina handlingar och visat att problemen med sexuella övergrepp är strukturella.  Men vem nås av kampanjen och vems erfarenheter av sexuella övergrepp tas på allvar?
Läs mer om #metoo och vem som syns i debatten i inlägget Vem nås av #metoo och vems röst hörs?

Byter du med sticklingar med grannen? Ta det försiktigt!
Byter du sticklingar med grannen? Det är en trend som vuxit sig stor i Sverige, och något som gjorts med fröer i all tid. Idag är det dock ett fåtal stora transnationella företag som dominerar frömarknaden och påverkar möjligheterna till att byta fröer. Dessa är på väg att bli ännu färre och ännu större. En som arbetar aktivt med att bevara lokala fröer är Elsie Sauls som är aktiv i vår partnerorganiation Rural Women´s Assembly .
Läs mer om Elsie och hur hon sparar fröer i inlägget Elsie sparar frön för framtiden

Blogginlägg som blev en dialog
Det norska skogsbolaget Green Resources, som vi skrivit om tidigare, har anlagt en skogsplantage i norra Uganda, Kachung Forest Project. Ett projekt som Energimyndigheten har köpt utsläppsrätter från. Trots storskalig landgrabbing hävdar aktörerna att projektet bidrar till hållbar utveckling. Karin Edstedt, student och medlem i Afrikagrupperna, delar med sig av sina slutsatser från en studie av projektet. Hennes blogginlägg fick därefter Green Resources att reagera – läs mer om det här.
Läs inlägget Mangoträden står kvar som bevis

Foto: Mangoträden står kvar som bevis Fotograf: Karin Edstedt, student och medlem i Afrikagrupperna. Karin spenderade två månader i Dokolo District, Uganda under våren 2017 för att göra en studie om Kachung Forest Project.Något som också resulterade i två blogginlägg till vår blogg.

Recommended Posts