Utmaningar i arbetet mot hiv

Den rådande ekonomiska krisen i Moçambique kommer inte göra påverkansarbetet för tillgång till hälso- och sjukvård lättare.

Albertina är sjuksköterska på organisationen Amodefa och ansvarig för hemsjukvårdprojektet Esperança i Maputo. Syftet med projektet är att genom hembesök följa människors som lever med hiv så de inte avbryter sina behandlingar av olika anledningar som till exempel brist på mat. Näringsriktig mat är grundläggande för att kunna ta bromsmediciner. Projektet har varit framgångsrik och antalet som avbryter behandlingen har sjunkit.

img_9978

Albertina under ett hembesök i en av Maputos förorter.

Organisationer som Amodefa och hemsjukvårdare som Albertina har tillsammans skapat en rörelse i södra Afrika, the Care Workers’ Movement. Albertina deltog i Care Workers Forum i Sydafrika i september 2015. Där träffade hon andra hemsjukvårdare från andra moçambikiska organisationer. De bestämde sig för att tillsammans skriva ett brev till ANEMO (Utbildning för upplysning) som samarbetar med hälsoministeriet. I brevet bad de ministeriet utföra en studie för att ta fram siffror på hur många som jobbar med hemsjukvård ideellt i landet. Exakt hur stort är behovet, som det civila samhället försöker lappa över, där staten inte tar sitt ansvar? Stora delar av hemsjukvården bedrivs på ideellbasis av organisationer som Amodefa. Albertina och Amodefa kämpar för hållbar hälso- och sjukvård.

Efter brevet har hälsoministeriet skickat ett team som genomfört en undersökning nationellt. De kom och intervjuade Albertina och frågade varför det civila samhället ville veta detta?

-Vi vill veta vilka som gör jobbet och vem som betalar för det, för att vi vill visa staten och bedriva påverkans arbete. Vi kämpar för  nationellt.  Vi vill få lön för vårt arbete, säger Albertina.

Förutom den ekonomiska krisen har Moçambique drabbats av extrem torka till följd av väderfenomenet El Niño. Det för med sig andra utmaningar i kampen mot hiv. Det råder brist på mat på grund av torkan och med den ekonomiska krisen har transport och matpriser stigit med så mycket som 100 %.

– Om vi kunde ge frön till våra patienter skulle det lösa många problem. Frön är säkerhet och möjlighet till liv.  Om man har tillgång till frön kan man alltid odla och överleva, säger Albertina.

Nu har Världsaidsdagen 2016 kommit och gått. En dag då människor över stora delar av världen samlas till minne av alla som dött på grund av aids, och för att uttrycka sitt stöd för alla de 35 miljoner människor runt om i världen som lever med hiv i dag. Världsaidsdagen är en bra dag att uppmärksamma allt som hivpandemin innebär. Men hiv är allas ansvar, i Sverige såväl som i Afrika, alla dagar på året. Kampen fortsätter.

 

Nu kan du hjälpa familjer som lever med hiv att få tillräckligt med mat för att bromsmedicinerna ska fungera. Boka en plats på Afrikagruppernas digitala julbord! Genom att boka en plats ger du ett matpaket till en familj i Moçambique. I matpaketet finns basvaror som en person som lever med hiv behöver under en månad.

Vill du ge bort en eller flera platser i julklapp? Du får ett elektroniskt gåvobevis efter genomfört köp som du kan maila eller skriva ut. En perfekt present till någon du tycker om!

Recommended Posts