Nytt från södra Afrika

I Zimbabwe kämpar människor för sin rätt till lön och bättre arbetsvillkor. Samtidigt riskerar flyktingar i Botswana att tvingas återvända till Namibia, och situationen inom Moçambiques största oppositionsparti är osäker efter att ledaren Afonso Dhlakama nyligen avled. 

Zimbabwe: Stor kampanj mot höga nivåer av livmoderhalscancer
En stor kampanj i Zimbabwe ska förse 95 procent av landets unga kvinnor med vaccin mot humant papillomvirus, HPV, för att sänka de höga nivåerna av livmoderhalscancer. Vaccinet ska inkluderas i rutinvaccinationer i skolor och vårdcentraler över hela landet, och totalt planeras fler än 800 000 flickor mellan 10 och 14 år vaccineras. Kampanjen är ett samarbete mellan Unicef, WHO och Zimbabwes hälsoministerium. Livmoderhalscancer är den vanligaste cancerformen bland kvinnor i landet, och cirka 2270 kvinnor diagnosticeras varje år. Eftersom HPV är ett sexuellt överförbart virus finns ett starkt stigma kring frågan som leder till att många kvinnor undviker att söka vård i tid. Tre fjärdedelar av de som drabbats söker därför vård för sent, vilket lett till att 64 % av de som insjuknar avlider till följd av sjukdomen.

Zimbabwe moves to protect women from spiralling cervical cancer rates

Sydafrika: Direktkontroll över provins efter protester och korruptionsanklagelser
Sydafrikas regering har tagit direkt kontroll över administrationen av Nordvästra provinsen efter att korruptionsanklagelser lett till våldsamma protester. Beslutet togs av landets president Cyril Ramaphosa som har tidigare sagt att kampen mot korruption ska prioriteras. Under protesterna har krav hörts på att den regionala premiärministern för provinsen Supra Mahumapelo bör avgå. Mahumapelo är en före detta politisk allierad med Jacob Zuma och har tidigare anklagats för korruption och missbruk av statliga medel.

South Africa direct rule for North West province

Zimbabwe: Anställda och närstående kämpar för förbättrade arbetsvillkor
Löneförhandlingar och protester fortsätter på flera håll i Zimbabwe. Flera lärarförbund är i förhandling med regeringen om lärarlönerna och avvisade i veckan regeringens senaste bud om en löneökning på 15 %. Tidigare har fackförbunden avvisat regeringens inledande bud på 10 procent, medan de flesta lärare fortsatte sina arbeten som vanligt i avvaktan på de nya förhandlingarna. Paraplyorganisationen Apex council uppmanade efter det senaste budet regeringen att höja budet som lägst till samma nivå som fattigdomsgränsen i landet för den lägst betalda anställda. Samtidigt pågår sedan januari en protest utanför Hwange kolgruva, där flera fruar till företagets anställda kräver att företaget betalar ut deras mäns löner. Anställda menar att löner inte betalats ut på flera år, vilket fått stora konsekvenser för deras familjer. Hwange kolgruva försöker nu få till en lösning i form av att sälja staden Hwange för 300 miljoner dollar.

Zimbabwe: Govt Increases Pay Hike to 15 Percent – Unions Demand More

Three months on, Hwange wifes still protesting

Struggling coal miner plans to sell Hwange town over $300m debt

Namibia: Flyktingar i Botswana kan tvingas återvända till Namibia

Myndigheterna i Botswana har satt en deadline på två månader för de cirka 900 namibiska flyktingar som befinner sig i flyktinglägret Dukwi att återvända till Namibia. Enligt ett uttalande från försvars och säkerhetsminister Shaw Kgathi kommer de som inte bestämt sig inom den givna tiden ses som illegala migranter och därför riskera att tvingas ut ur landet. Flyktingarna har befunnit sig i lägret sedan 1999 efter ett inbördeskrig i Capriviremsan.  Enligt Kgathi bör de återvända eftersom deras flyktingstatus upphört att gälla i december 2015, och att deras återvändande försenats på grund av en rättsprocess.

Namibian refugees in Botswana given two months return home

Botswana: Namibian Refugees Given Two Months to Go Home

Moçambique: Ny tillförordnad ledare för oppositionspartiet Renamo

Efter att Afonso Dhlakama, ledaren för Moçambique’s största oppositionsparti Renamo, avled den 3 maj har nu Ossufo Momade tillsatts som tillförordnad ledare för partiet. Momade är tidigare generalsekreterare, parlamentsledamot och general inom Renamo’s armé. Han kommer att hålla posten till nästa styrelsemöte, eller nästa partikongress. Dhlakama sågs spela en viktig roll i den fredsprocess som pågår i landet, och det är oklart vem som kan komma att ersätta honom som ledare för partiet. Kommunval ska hållas i landet den 10 oktober i år och statistik från dagarna innan registreringen stängde visade på att endast 80 procent av de röstberättigade hade registrerat sig.

Mozambique: Two Day Funeral for Dhlakama; Ossufo Momade Named Renamo Acting Leader

Mozambique: Voter Registration Only At 80 Per Cent of Target

Foto: I staden Witbank, i Mpumalanga-provinsen, finns många kolgruvor likt den i Hwange. Området är ett av de mest förorenade områdena i världen.

Fotograf: Agnes Nygren

Recommended Posts