Nytt från södra Afrika och Västsahara

De senaste två veckorna kom goda nyheter för västsaharierna vad gäller det omstridda fiskeavtalet. I Sydafrika har parlamentet antagit ett förslag om expropriering av land till svarta medborgare, och i Pretoria hölls ett event för SheDecides day med där utmaningar och möjligheter diskuterades. 

Ett år med She Decides

Ett år efter att She Decides rörelsen startade som ett svar på USA:s återinförande av Mexico City Policy – “global gag rule”, hölls ett event i Pretoria, Sydafrika. Aktivister inom She Decides, unga samt politiker från östra och södra Afrika bjöds in till SheDecides Day. Rörelsen har samlat in 450 miljoner dollar för att täcka upp för bristen på stöd som global gag rule inneburit och fler än 50 regeringar stöttar initiativet. Flera stora organisationer varnade dock för att bristen på resurser är fortfarande stor vilket får allvarliga konsekvenser för människor världen över. Flera nyckelaktörer som exempelvis Storbritannien har ännu inte stöttat initiativet ekonomiskt.

As She Decides marks one year, celebrations and questions over its future direction
She Decides – The Story

Förslag om expropriering av land antaget i Sydafrikanska parlamentet

Parlamentet i Sydafrika antog nyligen ett förslag om expropriering (överlåtelse om äganderätt) av land från vita jordägare till svarta medborgare. Vita jordägare kontrollerar 73 % av den odlingsbara jorden i landet, en andel som endast har minskat från 85 % 1994. När Cyril Ramaphosa tillträdde som ny president för några veckor sedan lovade han att snabba på processen samtidigt som han betonade behovet av ökad jordbruksproduktion. Trycket på partiledningen inom ANC vad gäller landfrågan har ökat inför de nationella valen i augusti 2018.

Sydafrika: Känsligt förslag om ägande antaget

Kimberlyprocessen: Zimbabwisk miljörättsorganisation ny ledare för civilsamhällesdelegationen

Civilsamhällesdelegationen för Kimberleyprocessen meddelade nyligen att Zimbabwe Environmental Law Association (ZELA) som samarbetar med Afrikagruppernas partner Zimbabwe Coalition on Debt & Development (ZIMCODD) blir ny ledare för delegationen. ZELA är en miljörättsorganisation som arbetar för ekonomiska, sociala, kulturella och miljörelaterade rättigheter och blir den första afrikanska organisationen att leda delegationen. Under 2018 är EU ordförande för Kimberleyprocessen. Afrikagrupperna vill att definitionen av konfliktdiamant inkluderar respekt för mänskliga rättigheter.

Kimberley Process Civil Society Coalition Appoints African Chair

EU-domstolen
Västsaharierna firade en liten seger då EU-domstolen beslutade att fiskeavtalet mellan EU och Marocko inte bör gälla på ockuperad mark. Det beslutades att EU:s fiskeavtal med Marocko är giltigt, men kan inte anses omfatta vattnen utanför Västsahara. De anser att texten tydligt talar om att avtalet enbart gäller i marockansk fiskezon och Marockos territorium. Om Västsahara skulle nämnas i avtalet skulle dock avtalet vara otillåtet och domstolen konstaterar: ”Om Västsaharas territorium skulle inkluderas i fiskeavtalet skulle det inte vara förenligt med vissa bestämmelser i internationell lag”.

EU and Morocco announce continued fisheries partnership

Foto: Tidiga graviditeter och äktenskap är vanliga anledningar till att tjejer tvingas sluta skolan. Madalena Sidumo med kollegor från vår partnerorganisation UNDE försöker ändra på det, genom bland annat sexualundervisning och diskussioner om jämställdhet. Alla tjejer ska få möjligheten att uppnå sin fulla potential genom utbildning och själva bestämma om de vill ha barn och när de vill gifta sig. Skriv under #SheDecides upprop här! https://www.shedecides.com/the-manifesto

Fotograf: Mitra Mäki

Recommended Posts