Framsteg i långvarigt arbete mot hiv hotas av den ekonomiska krisen

På torsdag den 1 december är det Världsaidsdagen. Vi på Afrikagrupperna vill uppmärksamma detta genom att publicera en miniserie med inlägg denna vecka om det fantastiska hivarbete som görs av vår partnerorganisation Amodefa i Moçambique.

Projektet Esperança hemvård startade 1997 för att minska patienttrycket på sjukhusen i Maputo. Sjukhusen var överfulla med fall av sjukdomar relaterade till hiv. Tillsammans tog Afrikagruppernas partnerorganisation Amodefa och hälsoministeriet initiativet att följa och ge kontinuitet till sjukhusbehandlingen hemma hos folk. Projektets två sjuksköterskor följde patienter hem. 2004 ökade behovet och 2005 förklarades hivspridningen vara en nationell nödsituation då 40 % av alla dödsfall var hiv-relaterade. Tack vare civilsamhällets ansträngningar har den siffran minskat. Idag finns fyra föreningar av lokala hemsjukvårdare som arbetar i olika områden av Maputo inom Esperança projektet. Syftet med föreningarna är att följa folk på behandling och få ner antalet som avbryter sin behandling. Metoden har varit framgångsrik och antalet patienter som avbryter behandlingen har sjunkit. Hemsjukvårdarna följer behandlingen, observerar, ger råd samt försöker hjälpa patienterna att undvika opportunistiska sjukdomar.

img_0060_2

Hemsjukvårdarna Janina och Melina tillsammans med sjuksköterskan Albertina.

Sjuksköterskan Albertina har varit med från starten. I nästan 20 år har hon koordinerat och sett över projektet. Måndag-torsdag gör hon hembesök tillsammans med hemsjukvårdare från de fyra föreningarna. På fredagar gör hon uppföljningsbesök hos de allvarligaste fallen. Albertinas mål är att besöka tio patienter om dagen. Varje hemsjukvårdare har ansvar för att följa ca fem patienter per månaden.

-Innan var behovet större på grund av diskriminering, fördomar och rädsla. Många sjuka övergavs och hemsjukvårdarna fick göra mycket tyngre sysslor som att ge bad, tvätta, städa, laga och mat. Nu är det bättre. Informationen om att hiv inte är en dödsdom har gått fram, berättar Albertina.

Den rådande ekonomiska krisen i Moçambique påverkar alla, inte minst organisationer som Amodefa. Hemsjukvårdarna får ingen lön men de får ett bidrag på 1000 meticais (drygt 100 kronor) i månaden. Förra året räckte projektets pengar för bidrag endast fram till maj.

-Pengarna kan komma en dag, men en människa som dör kommer inte tillbaka. Vi måste ta hand om våra medmänniskor. Vi kan inte lämna dem, säger Albertina.

Många av hemsjukvårdarna lever med hiv och har själva blivit vårdade av Amodefa. De glömmer inte den insats Amodefa gjorde för dem och vill ge något tillbaka till andra som befinner sig i samma situation de själva en gång befann sig i.

Nästa blogginlägg i miniserien kring Världsaidsdagen kommer att handla om en av Amodefas hemsjukvårdare.

Nu kan du hjälpa familjer som lever med hiv att få tillräckligt med mat för att bromsmedicinerna ska fungera. Boka en plats på Afrikagruppernas digitala julbord! Genom att boka en plats ger du ett matpaket till en familj i Moçambique. I matpaketet finns basvaror som en person som lever med hiv behöver under en månad.

Vill du ge bort en eller flera platser i julklapp? Du får ett elektroniskt gåvobevis efter genomfört köp som du kan maila eller skriva ut. En perfekt present till någon du tycker om!

Recommended Posts