Nytt från södra Afrika

Under de senaste två veckorna har den moçambikiska oppositionsledaren Afonso Dhlakama avlidit till följd av sjukdom. I Zimbabwe har sjuksköterskor återgått till arbetet efter en veckas strejk, och i Sydafrika har två gräsrotsaktivister vunnit Goldmans miljöpris för sin kamp mot en stor kärnkraftsaffär.

Sydafrika: Goldman-priset går till gräsrotsaktivisters kamp mot stor olaglig uppgörelse i Sydafrika
Två sydafrikanska kvinnor har vunnit Goldmans miljöpris för sin kamp mot en stor kärnkraftsaffär i Sydafrika. De senaste fem åren har Makoma Lekalakala och Liz McDaid drivit en rättsprocess mot Sydafrikas beslut att köpa in tio kärnkraftverk från Ryssland. Uppgörelsen, som uppskattas vara värd ca 76 miljarder dollar, nåddes mellan Sydafrikas före detta president Jacob Zuma och Rysslands president Vladimir Putin 2014. Även USA och Sydkorea har varit involverade i affären. Förra året slog en högsta domstol i Sydafrika fast att uppgörelsen var olovlig och strider mot konstitutionen eftersom det sydafrikanska parlamentet inte konsulterats, vilket var i enlighet med Lekalakala och McDaid’s yrkande. Beslutet har, förutom positiva miljömässiga effekter, även stor betydelse för civilsamhällesrörelser som strävar efter att öka inflytandet för befolkningen i beslut som gäller energifrågor.

BBC: South African women win Goldman prize for stopping nuclear deal

Den moçambikiska oppositionsledaren Afonso Dhlakama har avlidit
Afonso Dhlakama, som skulle ställa upp i presidentvalet nästa år, rapporterades ha avlidit under gårdagen i följderna av sjukdom. Han har varit ledare för oppositionspartiet RENAMO sedan 1980. Den sittande president Filipe Nyusi, som representerar Frelimo, menar att Dhklamas död markerar en dålig tid för landet.
– För mig känns det fruktansvärt – vi var i diskussioner kring hur vi tillsammans ska lösa problemen i landet, har president Nyusi sagt till lokala medier.

Reuters: Mozambique opposition leader and ex-guerrilla Dhlakama dies

Zimbabwe: Sjuksköterskor återgår till arbetet efter strejk
Tusentals sjuksköterskor i Zimbabwe har återgått till arbetet efter att de tillsammans med fackföreningen Zimbabwe Nurses Association beslutat att avbryta strejken. Över 15 000 sjuksköterskorna gick en vecka tidigare ut i strejk med krav på bättre arbetsvillkor och högre lön. Fackföreningen har nu meddelat att nya förhandlingar med regeringen skall äga rum. Medan strejken pågick anklagade regeringen sjuksköterskorna för att ha politiska motiv till strejken, och meddelade att de hade blivit avskedade. Fackföreningen menar att sjuksköterskornas krav kvarstår, men att strejken avbröts för att skydda de anställda och för att möjliggöra för nya förhandlingar. Strejken var den största aktion som ägt rum sedan Emmerson Mnangagwa tillsattes som president i november förra året.

Al Jazeera: Zimbabwean nurses return to work after strike

Angolas första satellit försvunnen
Angola bekräftade i slutet av förra veckan att de tappat kontakten med sin första uppskjutna satellit någonsin. Den ryskbyggda satelliten Angosat-1 fick problem med kommunikationen direkt efter att den lyfte från rymdcentret Bajkonur i Kazakstan i december förra året. Efter att satelliten konstaterats försvunnen har landets kommunikationsminister José Carvalho da Rocha lovat att en ny  satellit kommer att byggas och få namnet Angosat-2. Det utan några extra kostnader eftersom Angola har slutit ett nytt avtal med Ryssland. Tanken med Angosat-1 var att förbättra radio-, tv- och internetkommunikationen för Angolas befolkning, något många angolaner har ifrågasatt huruvida det var det riktiga skälet.

Al Jazeera: Angola’s first satellite defunct four months after launch

Foto: På bilden syns organisationen Family AIDS Caring Trust, FACT’s klinik i Chiredzi, Zimbabwe. FACT samarbetar med hela samhället, ungdomar, vuxna, hälsovårdspersonal och myndigheter för att stoppa spridningen av hiv.

Fotograf: Agnes Nygren

Recommended Posts