Kriminell kärlek

IMG_0690Ugandas föreslagna anti-gaylagstiftning har varit på tapeten länge. Homosexualitet har även tidigare varit förbjudet i Uganda, det som debatterats har varit straffet för “brottet”. De senaste månaderna har dock verkat lovande för ugandas hbtq-personer. Beskrivningen lovande är relativ och syftar till att istället för fängelse och dödsstraff yrkade President Museveni istället för tvångsvård efter homsexuella “handlingar”. Efter många år av påtryckningar från biståndsgivare, handelspartners och inte minst gayrörelsen verkade det som att frågan mjukats upp.

När så plötsligt Museveni gjorde en handvändning och skrev under lagen som kan ge 14 års fängelse för “förstagångsförbrytare” och livstids fängelse vid “upprepad homosexuell kriminalitet”. Homosexualitet är förbjudet i 83 av världens knappt 200 stater. I nästan hälften av världens länder är kärlek kriminellt.

Pensionerade ärkebiskopen tillika gayaktivisten Desmond Tutu fördömer ugandiska regeringens beslut och säger att han så sent som förra månaden fick Musevenis lovord att inte göra lag av förslaget. I tidigare intervjuer har Tutu sagt:

-Jag kan inte föreställa mig att Gud skulle straffa dig för att du är svart “du skulle ha varit vit”. Jag kan inte föreställa mig att Gud skulle straffa dig för att du är kvinna, “du skulle ha varit en man”. Jag kan inte för mitt liv förstå att Gud skulle straffa dig för att du är homosexuell.

Vidare har han hävdat att han hellre skulle komma till helvetet än till en himmel där Gud är homofob.

Lagstiftelsen har lett till en debatt om sveriges bistånd till Uganda. Förra året kanaliserades 250 miljoner kronor till landet, varav en tredjedel gick till statliga institutioner. Nytillträdde biståndminister Hillevi Engström säger sig dock inte vilja göra några förhastade beslut. “Vi får inte agera ogenomtänkt. Jag vill noga sätta mig in i hur lagstiftningen ser ut i detalj och prata med de människor som är bäst insatta för att se hur vi på bästa sätt kan hjälpa HBT-personer. Risken är att de annars får en ännu värre situation.”, säger Engström.

Biståndsministerns uppfattning backas av både RFSL och Amnesty, även om de argumenterar för bistånd som stöttar civilsamhället. Gissningsvis är det den tredjedel av biståndet som nu går till ugandiska staten som eventuellt kommer omdirigeras till enskilda organisationer om vårt bistånd till Uganda förändras. Norge och Danmark har redan stoppat sitt bistånd till Uganda, skriver SvD.

 

 

 

Recommended Posts