Per Anger-priset till Teodora del Carmen Vásquez

Hon födde ett dött barn, anklagades för abort och dömdes till 30 års fängelse för mord. Efter tio år i fängelse släpptes hon. Inifrån fängelset och efter frigivandet har hon trots den fara det innebär kämpat för andra kvinnor som drabbats och för en ändrad abortlagstiftning. Forum för levande historia ger årets Per Anger-pris, svenska regeringens internationella pris för mänskliga rättigheter och demokrati, till Teodora del Carmen Vásquez från El Salvador.

El Salvador har undantagslöst förbjudit abort. Teodora del Carmen Vásquez dömdes till 30 års fängelse efter att hon fött ett barn som inte längre levde. Efter tio år i fängelse släpptes hon.

Trots den fara det innebär har hon, inifrån fängelset och efter frigivningen i februari 2018, kämpat för kvinnors rätt till sexuell och reproduktiv hälsa i El Salvador .

För att uppmärksamma de förödande konsekvenser restriktiva abortlagar har på kvinnors liv i El Salvador går 2018 års Per Anger-pris, som Forum för levande historia delar ut på regeringens uppdrag, till Teodora del Carmen Vásquez.

–   Teodora del Carmen Vásquez har vänt en personlig smärta till en kraft för att hjälpa andra. Att fortsätta kämpa efter tio år i fängelse är inte bara enastående, det kräver också ett stort mod, säger Ingrid Lomfors, överintendent vid Forum för levande historia och juryordförande för Per Anger-priset.

Pristagaren föddes 1983 i Ahuachapán-regionen i El Salvador och är i dag en känd kvinnorättskämpe i hemlandet.

–   Att få de fängslade kvinnorna frigivna är det som driver mig. Per Anger-priset är inte främst ett pris till mig, det är en symbol för en fortsatt kamp för mänskliga rättigheter för kvinnor, säger Teodora del Carmen Vásquez.

Teodora del Carmen Vásquez får ta emot Per Anger-priset den 8 november vid en ceremoni på Göta Lejon i Stockholm. Prisutdelare är ansvarig minister. Pristagaren kommer att vara tillgänglig för intervjuer i Stockholm den 57 november.

Per Anger-priset är svenska regeringens internationella pris för mänskliga rättigheter och demokrati. Priset instiftades 2004 för att uppmärksamma de insatser diplomat Per Anger gjorde under andra världskriget då han räddade ungerska judar undan Förintelsen. Forum för levande historia har regeringens uppdrag att årligen dela ut priset.

I nomineringen till Per Anger-priset har tio internationella organisationer deltagit: Amnesty, Afrikagrupperna, Civil Rights Defenders, Diakonia, Internationella Juristkommissionen, Kvinna till Kvinna, Svenska FN-förbundet, Reportrar utan gränser, Svenska PEN och Svenska kyrkan.

För mer information kontakta pressansvarig på Forum för levande historias på tel. 0702-59 38 19. Mer information om Per Anger-priset finns på https://www.levandehistoria.se/perangerpriset

Foto: Amnesty International

Recommended Posts