Uttalande: Stoppa tortyren av de västsahariska politiska fångarna!

Stoppa tortyren av de västsahariska politiska fångarna innan det är för sent!

De västsahariska människorättsförsvararna som kallas Gdeim Izik-gruppen har varit fängslade i Marocko i sju år. De har utsatts för och fortsätter att utsättas för tortyr och omänsklig behandling. Flera av dem hungerstrejkar nu i protest mot förhållanden de lever under.

De 19 västsaharierna i Gdeim Izik-gruppen förespråkar öppet rätten till självbestämmande för det västsahariska folket, något som även FN deklarerade redan 1964.

Västsahara är till stora delar ockuperat av Marocko sedan 1975. Fängslandet, isolering och den ständiga misshandeln är helt enkelt straffet för att dessa västsaharier förespråkar rätten till självbestämmande.

De 19 västsahariska människorättsförsvararna har dömts till 20, 25 respektive 30 år eller livstids fängelse av marockansk domstol. De åtalades för mord och dömdes efter uttalanden de gjort under tortyr. Detta faktum togs aldrig upp i domstolen.

Gdeim Izik-gruppen består av kända västsaharier som fredligt och under många år förespråkat rätten till självbestämmande för Västsahara. I september splittrades gruppen och fångarna fördes till olika fängelser, långt från sina anhöriga. Sedan de förflyttades har samtliga hungerstrejkat. Tre hungerstrejkar fortfarande, två i över 30 dagar. Situationen för dem är livshotande.

Vi uppmanar de marockanska myndigheterna att omedelbart sluta misshandla de västsahariska politiska fångarna och att släppa dem fria.

Deltagarna på Afrikagruppernas, Västsaharisk Gemenskap i Sverige (VGS) och Emmaus Stockholms Västsaharaträff den 9 december 2017 i Göteborg, där 60 personer deltog

Mer information:
Skriv under uppropet som kräver att tortyren av de politiska fångarna ska upphöra

Recommended Posts