Nytt från södra Afrika och Västsahara

Mycket har hänt under de senaste två veckorna. Sydafrikas nya president lovar en nystart för landet, en stor ikon inom oppositionen i Zimbabwe har avlidit, och stora skandaler har skakat biståndsbranschen.

Ramaphosa vald till ny president i Sydafrika
Sydafrikas nya president Cyril Ramaphosa talade om en nystart för landet då han svors in som president den 16 februari. Efter att Jacob Zuma lämnade posten med omedelbar verkan kvällen innan valdes Ramaphosa av det sydafrikanska parlamentet som enda nominerad kandidat. I sitt första tal till nationen betonade han bland annat behovet av att bekämpa ungdomsarbetslösheten och lovade att vidta åtgärder för att minska korruptionen i landet. Ramaphosa är före detta affärsman och jurist och spelade en central roll i arbetet med Sydafrikas konstitution efter att apartheidsystemet störtades.

President Cyril Ramaphosa pledges ‘new dawn’ for South Africa
Zuma’s fall a chance to take moral leadership in Africa

Vad väntar Zimbabwes opposition efter Morgan Tsvangirai’s bortgång?
Morgan Tsvangirai, f.d. ledare för Zimbabwes största oppositionsparti, Movement for Democratic Change (MDC), avled vid 65 års ålder den 15 februari till följd av cancer. Tsvangirais politiska karriär har karakteriserats av hans kamp mot före detta presidenten Robert Mugabe. MDC:s vice president Elias Mudzuri skrev senare på Twitter att partiet hade förlorat sin demokratikämpe, och tusentals personer har samlats i Harare för att hylla den tidigare ledaren. Partiet har installerat Nelson Chamisa som tillförordnad ledare i 12 månader, vilket innebär att Chamisa är partiets ledare under det kommande valet i höst. Somliga menar nu att Tsvangirais död har blottlagt fraktioner inom partier som riskerar att leda till interna stridigheter, bara månader före valet.

Zimbabwe opposition leader Morgan Tsvangirai dies aged 65
Zimbabwe: What’s next for MDC after Morgan Tsvangirai?

Stor skandal skakar branschen
Under de senaste två veckorna har det rapporterats mycket om att anställda inom den brittiska hjälporganisationen Oxfam ska ha köpt sex av lokalinvånare, även minderåriga, i bland annat Haiti. Organisationen anklagas nu för att ha mörklagt det som hänt och hotas av indraget bistånd från flera aktörer. Fler fall av sexköp har uppdagats och 26 nya fall av sexuella förseelser har rapporterats under de senaste veckorna från många organisationer. Den sydafrikanske ärkebiskopen Desmond Tutu har slutat som Oxfam-ambassadör och meddelat att han är ”djupt besviken” över vad som uppdagats samt ”ledsen över hur anklagelserna påverkar tusentals bra människor som har stöttat Oxfams rättfärdiga arbete”.

Oxfam scandal: UN aid agencies fear backlash
Archbishop Desmond Tutu quits Oxfam role over charity’s sex scandal

Flera döda när sopberg kollapsade i Maputo
Minst 17 personer har tragiskt omkommit i Maputo då ett sopberg rasade till följd av stora regnmängder natten till måndag, och sökandet efter fler människor i rasmassorna pågår fortfarande. Många har skadats och runt 32 familjer är hemlösa och utan försörjningsmöjligheter. Platsen är hem till många av stadens mest utsatta invånare. För dem är sopberget en källa till boende, mat och varor att sälja. Afrikagruppernas partner Livaningo samlar nu sina medlemmar i insamling av kläder, filtar och hygienartiklar i solidaritet med de drabbade.

Mozambique rubbish dump collapse kills at least 17 people

Sverige tar ställning för folkrätten
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht meddelade den 14 februari att Sverige avser att rösta nej till att ge EU-kommissionen mandat att inleda förhandlingar om ett nytt fiskepartnerskapsavtal mellan EU och Marocko. Anledningen uppges vara att det föreslagna mandatet inte uppfyller de krav som folkrätten ställer. Förslaget är kritiserat för att strida mot det västsahariska folkets rätt till sina naturresurser, eftersom även Västsaharas vatten ingår i det. Det nuvarande avtalet är olagligt enligt EU-domstolens generaladvokat Melchior Wathalet. Över 90 % av EU:s fiskeverksamhet inom avtalet äger rum i västsahariskt vatten.

Läs uttalandet här
Western Sahara Resource Watch: Sweden to vote against new EU-Morocco fish talks

Recommended Posts