Nytt från södra Afrika

Synskadade får böcker på blindskrift i Sydafrika, rektor i Harare kommer ut som homosexuell för att stötta elever och den officiella kampanjen inför kommunalval i Mocambique är igång.

Rektor på skola i Zimbabwes huvudstad kommer ut som gay

Neal Hovelmeier, rektor på skolan St John’s college i Zimbabwes huvudstad Harare, kom i veckan ut som homosexuell. Han berättar att beslutet grundar sig i en vilja att hjälpa studenter: “Jag har känt mig mer och mer bekymrad av det faktum att vi som institution aldrig öppet försökt begränsa homofobisk beteende, och även misslyckats med att erbjuda säker inlärningsupplevelse för studenter som identifierar sig som gay eller bisexuell för att verkligen trivas och känna sig accepterade.” Han menar att genom att själv berätta om sin sexuella läggning kommer det bli lättare att arbeta med frågan. GALZ (The Gays and Lesbians Association of Zimbabwe) stöder rektorn i hans beslut. Andra har däremot hävdat att landet inte är redo för ett omfamnade av homosexuellas rättigheter och att rektorn därmed bör lämna skolan.

Flera är förvånande över rektorns uttalande där det beskrivs som ett sällsynt fall (a rare case) av bland annat talesperson för lärarförbundet Zimta. Fredagen den 28 september blev rektorn tvungen att säga upp sig efter att upprörda föräldrar hört av sig. ”Vi är rädda att våra barn kommer att rekryteras till homosexualitet”, var flera föräldrars mening. Homosexualitet är inte olagligt i Zimbabwe men sexuella handlingar mellan två män ses som ett brott. Hovelmeier skriver i sitt uppsägningsbrev att han blivit utsatt för dödshot och andra sorters hot om våld och att han därför med ett tungt hjärta väljer att säga upp sig.

Läs mer: Gay teacher at leading Zimbabwean private school resigns after death threats
Outrage over St John’s gay storm
Zimbabwe: GALZ Comes Out in Support of Gay School Head

Synskadade i Sydafrika får böcker på blindskrift

Sydafrikas regering har beslutat att alla elever ska tillhandahålla det material som de behöver för att underlätta inlärning. Det innebär en vinst för Sydafrikas synskadade elever som nu kommer få tillgång till böcker på blindskrift. SANCB (The South African National Council for the Blind), det nationella blindskriftsrådet (National Braille Authority) och tre styrande skolorgan påbörjade processen för synskadades elevers rättigheter under oktober förra året. Pamela Choga, juridisk forskare som arbetat med frågan, menar att tillgången till böcker på blindskrift inte enbart kommer att underlätta inlärningen utan även att eleverna lättare inser sina rättigheter och ambitioner. Thomas B Simelane, företrädare för SANCB, hävdar att 97 procent av synskadade är arbetslösa som en direkt följd av bristfällig utbildning. Tillgång till böcker på blindskrift innebär därmed ett steg åt rätt riktning för landets synskadade.

Läs mer: Visually impaired learners to get Braille books, finally

Kampanj inför kommunalval i Mocambique har börjat

Kommunalval i Mocambique kommer att hållas den 10 oktober i år. Den officiella kampanjen inför det kommande valet började måndagen förra veckan, den 24 september. På de flesta ställen i landet har kampanjen varit förhållandevis lugn. Den enda allvarliga incidenten som rapporterats skedde under kampanjens andra dag i Chimoio, huvudstaden i provinsen Manica. Det var medlemmar och anhängare till det ledande partiet Frelimo som var ute för att sprida sin kampanj när ett fordon lämnade gatan för att köra in i dem.  Två människor miste livet och nio skadades. Kampanjledaren i staden Manuel Sueta menar att incidenten inte hade några politiska motiv. Hotfulla närmanden och fysiskt våld har rapporterats från olika delar av landet om än i en liten skala. I övrigt har kampanjen börjat förhållandevis lugnt där respektfulla möten har kunnat genomföras mellan olika partier.

Läs mer: Mozambique: Traffic Accident Mars Election Campaign in Chimoio

Landkonferensen i Namibia upprör

Den veckolånga landkonferensen i Namibia påbörjades måndagen de 1 oktober. Huruvida konferensen egentligen kommer att göra någon skillnad uppfattas olika. Ledaren av rörelsen för landlösa människor i Namibia (Landless People’s Movement), Bernadus Swartbooi, menar att konferensen inte kommer att ändra någonting. ”De landlösa kommer fortsätta att vara landlösa, de hemlösa fortsätta vara hemlösa” säger han. I dagens Namibia är 48 procent privatägd mark, 35 procent kommunal mark, och de resterande 17 procenten tillhör staten. 70 procent av jordbruksmark ägs av vita, och enbart 16 procent av svarta. Den orättvisa fördelningen av mark speglar en ojämlikhet både gällande klass och hudfärg och är en direkt konsekvens av kolonial- och apartheidtiden.

Flera civilsamhällesorganisationer bestämde sig i förra veckan för att bojkotta konferensen i protest mot bland annat att frågan om återbetalning av ignoreras. Däremot har flera representanter för civilsamhällesorganisationer i veckan dragit tillbaka sitt beslut till bojkott för att delta i konferensen. Talespersonen för de landlösas rörelse (The Landless People’s Movement), Utaara Mootu, ser det som en besvikelse. Hon förklarar att bojkotten inte handlar om att konferensen äger rum, utan snarare om hur den är organiserad.

Läs mer: Boycott splits civil society
Namibia pledges land reforms to boost black ownership
Namibia – Who Owns the Land?

Korruptionsskandaler hos den högsta makten i Angola

Det har nu gått ett år sedan João Lourenço, även känd som JLo, blev vald till Angolas nya president. Flera av nyckeltjänstemän kopplade till den tidigare presidenten José Eduardo dos Santos har under det senaste året åtalats och/eller undersökts för korruption och penningtvätt. Den förre presidentedens dotter Isabel har blivit avsatt från sitt ämbete hos Sonangol, ett statligt olje- och gasföretag i Angola. Sonen kallad ”Zenu” har även blivit av med sitt ledarskap av landets stora investeringsfond. Enligt 2017:s korruptionsindex är Angola på plats 167 av totalt 180 länder. Även om den nuvarande presidenten JLo lovat att arbeta för att motverka korruption menar oppositionspartier och anti-korruptionsaktivister att människor i närheten av JLo har förmögenheter som inte heller har redovisats. Med andra ord är frågan om korruption fortfarande aktuell och ett pågående problem.

Läs mer: Angolas president förvånar
Lourenço’s first year: Angola’s transitional politics
Angola – the Fall of the Dos Santos Clan

Recommended Posts