Nytt från södra Afrika

Spänningar mellan Namibia och Tyskland, samtidigt som kolerautbrott tagit över 25 människors liv i Zimbabwe. Detta är några av händelserna vi sammanfattar i dagens Nytt från södra Afrika.

 

Tyskland återlämnar kvarlevor till Namibia

Starka känslor frambringades när Tyskland återlämnade kvarlevor från ett av kolonialtidens folkmord. Återlämningen skedde i en kyrkoceremoni i Berlin onsdag den 29 augusti. Drygt hundra år har gått sedan folkmordet på de två folkgrupperna Nama och Herero efter ett uppror mot kolonialmakten. Information om hur många som dog saknas, men några uppskattningar visar på upp mot 100.000 människor. Den nuvarande högste ledaren för Hereofolket Vekuii Reukoro var kritisk till att ceremoni hölls i en kyrka, men även mot att Tyskland fortfarande inte gått ut med en offentlig ursäkt. Utanför ceremonin hade demonstranter samlats för att visa upp sitt missnöje mot den tyska staten. ”Repartriation now!” (Repartition nu!) stod det, bland annat, på deras plakat. Ceremonin var den tredje där kvarlevor överlämnats till Namibia från Tyskland.

Läs mer: Tears, anger as Germany returns human remains seized from Namibia
Germany returns skulls of Namibian genocide victims

Aljazeeras video förklarar folkmordet som ägde rum för mer än hundra år sedan: 20th Century First Genocide

 

Kolerautbrott i Zimbabwes huvudstad

Ett kolerautbrott har tagit hittills 25 människors liv i Zimbabwes huvudstad Harare, men tusentals tros vara smittade. Utbrottet startade den 6 september efter att avloppsvatten förorenat vattenbrunnar i staden. Offentliga sammankomster har förbjudits av Harares myndigheter och människor som befinner sig i staden uppmanas att vara extra försiktiga med hygienen. Den nytillsatte presidenten Mnangagwa har även skrivit ut på Twitter med uppmaning till människor i det drabbade området att följa de försiktighetsåtgärderna framtagna av myndigheter. Regeringen har startat en crowdfunding för att samla in pengar till kolerautbrottet, något som fått kritik i sociala medier. Kritiken grundas i att regeringen tycks ha pengar till bilar och privatplan, men inte till en nationell katastrof.

Läs mer: Zimbabwe: Cholera Spreads to Chitungwiza, Gokwe – 16 Dead With Than 400 Cases Reported
Zimbabwe: Govt Bans Public Gatherings
Public assembly banned in Zimbabwe capital amid cholera outbreak
Zimbabwe cholera outbreak: Anger at crowdfunding scheme

 

Fackförbund kräver att osäkra byggnader förbjuds

Flera fackförbund i Johannesburg uppmanar arbetare till att vägra gå till sitt arbete i byggnader som inte anses säkra. Startskottet för fackförbundens mobilisering blev branden som utbrast i Bank of Lisbon-byggnaden under onsdagen den 5 september där tre brandmän omkom. Byggnadens säkerhet har varit omdiskuterad ända sedan 2014. Trots det har ingenting åtgärdats. I augusti 2018 kom en rapport som fastlade att byggnaden enbart uppfyllde 21 procent av arbetshälso- och säkerhetsstandarder. Till följd av händelserna ämnas det hållas ett möte mellan ansvariga politiker och personal för att skapa en plan för omplacering.

Läs mer: Unions tell workers not to work in unsafe buildings
Forensic investigators visit Joburg CBD fire building
Family members remember firefighting heroes
South Africa: Names of 3 Firefighters Who Died in Joburg Blaze Released

 

Kommande landkonferens i Namibia

Vice premiärminister och minister för internationella förbindelser och samarbeten Netumbo Nandi-Ndaitwah annonserade i fredags, den 14 september, om att en kommande landkonferens kommer att hållas den 1–5 oktober. Det är den andra landkonferensen i Namibia efter den första som hölls för 27 år sedan, 1991. Syftet med konferensen är att skapa en plattform för diskussioner kring den nuvarande landreformen och andra landrelaterade frågor. Urvalet av representanter har däremot blivit kritiserat av ett flertal civilsamhällesorganisationer. Sandi Tjaronda, ordförande för Nangof (the Namibian Non-governmental Organisations Forum), berättar att civilsamhället är underrepresenterat till förmån för statliga tjänstemän och ledare från nationell, regional och lokal nivå.

Läs mer: Second national land conference date set
Civil society questions land summit readiness

El Nino-varning hotar småbönder i Zimbabwe

Skördesäsongen för bönder i Zimbabwe börjar vanligtvis i november. I år har det kommit flera varningar att det varma vädret kan orsaka en torka som gör att skörden blir förstörd. World Meteorological Organization (WMO) säger att det är 70 procents risk för en så kallad El Nino. Det innebär en uppvärmning av ytvattnet i Stilla havet. Eftersom vattnet har en stor påverkan på jordens väder kan en sådan uppvärmning få förödande konsekvenser. WMOs generalsekreterare Petteri Taalas säger att uppvärmningen beror på klimatförändringar. Tre år har gått sedan den senaste El Nino som orsakade att fyra miljoner människor stod utan mat.

Läs mer: ‘We are absolutely cursed’: Farmers despair over El Nino warning

Recommended Posts