Hänt i södra Afrika v. 5-6

Februaris första veckor har passerat och ingen vet vad Sydafrikas president Jacob Zuma kommer att göra. Kommer han att avgå under helgen eller ej? Vi listar nedan tre nyheter som varit på agendan i södra Afrika de senaste två veckorna!

Kraven på Sydafrikas president Jacob Zuma att avgå blir allt starkare
Trycket på den korruptionsanklagade presidenten att avgå har ökat sedan december, när Cyril Ramaphosa ersatte honom som ledare för regeringspartiet ANC (African National Congress),. Regeringssammanträden har hållits under veckan för att försöka nå en snabb lösning. Enligt den sydafrikanska författningen måste Zuma avgå vid nästa års val då han suttit i två mandatperioder.

Läs mer om Zumas förväntade avgång

Nordkoreas relation till afrikanska länder
Nordkorea och Moçambique har ingått miljonavtal i strid mot de internationella sanktionerna mot Pyongyang. Enligt CNN har nordkoreanska elitsoldater tränat på en militärbas i Maputo i utbyte mot att Nordkorea hjälpt Mocambique att stärka sin militära teknik. Amerikanska myndigheter misstänker även att vinst från nordkoreanska fiskare i Maputo används för att finansiera Nordkoreas kärnvapenprogram. Mocambique är inte det enda afrikanska land som misstänks ha nära kopplingar till Nordkorea. Just nu utreds bland annat Namibia, Angola, Mocambique och Zimbabwes relation till Nordkorea av FN och amerikanska myndigheter.

Läs mer om CNNs granskning
Läs mer om Nordkoreas kopplingar till afrikanska länder

Mugabeägt företag anklagas återigen för landgrabbing
Gushungo Holdings som ägs av Zimbabwes före detta president Robert Mugabe har anklagats för att ha tagit över 23 hektar mark utanför Harare. Företaget har nu blivit beordrat att lämna marken eller möta rättsliga åtgärder. Marken tillhör en privat skola vars advokater menar att regeringen olagligt tagit över marken och planterat majs där. Mugabe har tidigare anklagats för att ha tagit över mark tillhörande bönder i ett område där marken innehåller mycket guld.

Läs mer om anklagelsen mot Mugabes företag

Hänt i södra Afrika är vårt nya koncept där vi varannan vecka lyfter några av de nyheter som är aktuella i våra verksamhetsländer. Syftet är att lyfta nyheter som oftast är i medieskugga i Sverige, men högst aktuella i de kontexter våra partnerorganisationer befinner sig och verkar i.

Foto: President Jacob Zuma på World Economic Forum 2009, hans första år som president. Fotograf Eric Miller/Wikicommons

Recommended Posts